یکی از رایجترین مراحل هنگام تعمیر یک کامپیوتر، بوت کردن در حالت Safe Mode است. در قدیم (قبل از ویندوز 10) این کار با فشردن کلید F8 انجام میگرفت، اما این موضوع با آمدن ویندوز 10 و حالت تعمیر خودکار (Automatic Repair) آن تغییر کرده است. اما اگر به Safe Mode نیاز داشته باشیم چه باید کرد؟ در ادامه با وبسایت جیتسو همراه باشید.
اگر در زمان مناسب کلید F8 را بفشارید (یا شانس آن را داشته باشید که در هنگام بوت شدن چندین بار این کلید را فشار دهید) ممکن است ویندوز همچنان شما را به صفحهای ببرد که امکان ورود به محیط ریکاوری وجود داشته باشد. از آنجا میتوانید وارد Safe Mode شوید (در ادامه درباره این محیط صحبت خواهیم کرد). مشکل اینجاست که برخی از تولیدکنندگان کامپیوتر این گزینه را غیر فعال میکنند و حتی بر روی کامپیوترهایی که همچنان از این حالت پشتیبانی میکنند، امروزه لود شدن ویندوز (مخصوصاً زمان بین بوت شدن و بالا آمدن ویندوز) بسیار سریع اتفاق میافتد و شما وقت بسیار کمی برای فشردن این کلید دارید.
خبر خوب این است که ورود به حالت Safe Mode ممکن و شدنی است اما امروزه این روند کمی حالت پنهان دارد.
توجه: این مقاله با استفاده از اسکرین شاتهایی از ویندوز 10 نوشته شده است، اما این تکنیکها تقریباً به روش مشابه در ویندوز 8 کار میکنند. اگر تفاوتی وجود داشته باشد ذکر خواهد شد.
گام اول: در محیط بازیابی (Recovery Environment) وارد قسمت Advanced Troubleshooting Tool شوید
بیشتر روشهایی که شما از طریق آنها به Safe Mode دسترسی پیدا میکنید، ابتدا شامل ورود به محیط Windows recovery میشوند. این محیط ریکاوری شامل چندین ابزار کاربردی که Safe Mode نیز بخشی از آن است. نحوه دسترسی به این محیط بسته به این است که آیا کامپیوترتان میتواند به صورت عادی ویندوز را لود کند یا خیر.
اگر کامپیوتر شما میتواند ویندوز را به صورت عادی لود کند

اگر کامپیوتر شما موفق میشود پس از روشن شدن به صفحه Login ویندوز برسد (یا در واقع میتوانید وارد ویندوز شوید)، راحتترین روش جهت ورود به محیط ریکاوری نگه داشتن کلید Shift و همزمان کلیک کردن بر روی Restart است (چه از طریق سمت راست صفحه ورود به ویندوز (sign in) و چه از طریق منوی Start).

همچنین شما میتوانید از طریق اپلیکیشن تنظیمات ویندوز (Settings app) به محیط ریکاوری وارد شوید. کلیدهای ترکیبی Windows+i
را فشار دهید تا صفحه تنظیمات باز شود، سپس بر روی گزینه “Update & Security” کلیک کنید.

در سمت چپ صفحه، بر روی گزینه “Recovery” کلیک کنید. در سمت راست صفحه، کمی به پایین اسکرول کرده و سپس در قسمت “Advanced Startup” بر روی دکمه “Restart Now” کلیک کنید.

استفاده از هر یک از این روشها (Shift+Restart یا اپلیکیشن تنظیمات) شما را به محیط ریکاوری میرساند، که ما در این مورد کمی بعد، در گام دوم این فرآیند صحبت خواهیم کرد.
اگر کامپیوتر شما نمیتواند ویندوز را به صورت عادی لود کند
اگر کامپیوتر شما دو بار پشت سر هم نتوانست ویندوز را به صورت عادی لود کند، باید به طور خودکار گزینه “Recovery” را به شما نمایش دهد که به شما امکان میدهد گزینههای پیشرفته تعمیر (Advanced repair options) را مشاهده کنید.

توجه: ما در اینجا به طور مشخص در مورد حالتی که رایانه شخصی شما قادر است روشن شود و سخت افزار خود را راه اندازی کند اما پس از آن نمیتواند ویندوز را با موفقیت لود کند صحبت میکنیم
اگر کامپیوترتان این صفحه را برایتان نمایش نمیدهد، میتوانید سعی کنید آن را با یک فلش دیسک ریکاوری (USB recovery drive) لود کنید. بهتر است USB را از قبل آماده کرده باشید اما همچنان میتوانید در یک چشم برهم زدن از روی یک کامپیوتر دیگر که همان نسخه ویندوز را دارد شروع به ساخت آن کنید.
البته این امکان نیز وجود دارد که با فشردن کلید F8 در زمان بوت شدن (اما قبل از اینکه ویندوز شروع به لود شدن میکند) به این صفحهها دسترسی پیدا کنید. برخی از تولید کنندگان کامپیوتر این فرآیند را غیر فعال میکنند و در برخی کامپیوترها نیز این پروسه به قدری سریع صورت میگیرد که شما زمان چندانی برای فشردن کلید در زمان مناسب را ندارید اما امتحان کردن آن قطعاً ضرری نخواهد داشت.
با هر روشی که به محیط ریکاوری وارد شوید، به ابزار پیشرفته تعمیر جهت ریکاوری کامپیوتری که به صورت نرمال و عادی نمیتواند کار کند دسترسی خواهید داشت. Safe Mode نیز جزئی از این ابزار میباشد
گام دوم: برای ورود به Safe Mode از Advanced Troubleshooting Tools استفاده کنید.
هنگامیکه به قسمت Advanced troubleshooting tools وارد شدید (چه با استفاده از ترفند کلیدهای ترکیبی Shift+Restart
، فشردن کلید F8 یا استفاده از فلش دیسک ریکاوری)، به صفحهای خواهید رسید که به شما امکان دسترسی به troubleshooting tools را میدهد. جهت ادامه بر روی دکمه “Troubleshoot” کلیک کنید.

در صفحه “Troubleshoot”، بر روی دکمه “Advanced Options” کلیک کنید.

در صفحه “Advanced Options”، بر روی گزینه “Startup Settings” کلیک کنید. در ویندوز 8 این گزینه “Windows Startup Settings” نام دارد.

حالا که منظور ما از “پنهان بودن” را درک کردید، بر روی دکمه “Restart” کلیک کنید.

نسخهای آشنا از منوی Advanced Boot Options را مشاهده خواهید کرد. در این صفحه شما باید عملیاتی که مدنظر دارید را اجرا کنید. هریک از ابزارها دارای یک عدد است و کافی است که عدد آن را فشار دهید. میتوانید از کلیدهای عددی ۱ تا ۹ و یا کلیدهای F1 تا F9 استفاده کنید. اگر قصدتان فقط ورود به محیط Safe Mode است، کافی است عدد ۴ را فشار دهید.

توجه داشته باشید که اگر از ویندوز 8 استفاده میکنید، ابتدا کامپیوتر شما Restart شده و سپس صفحه “Advanced Boot Options” را که در نسخههای قدیمی ویندوز به آن عادت داشتید را مشاهده خواهید کرد. از کلیدهای جهت دار برای انتخاب گزینه Safe Mode مناسب استفاده کنید و سپس کلید Enter را بزنید تا وارد حالت Safe Mode شوید.

درسته، این یک راه پیچیده برای رسیدن به Safe Mode است و این گزینهها نیز نسبت به گذشته پنهان تر شدهاند اما حداقل هنوز در دسترس هستند.
روش جایگزین: ویندوز را وادار کنید تا زمانیکه آن را منع کنید، وارد Safe Mode شود.
برخی اوقات، برای رفع یک مشکل لازم است چندین بار وارد حالت Safe Mode شوید. اینکه بخواهید هر بار که کامپیوتر خود را مجدداً راه اندازی میکنید این پروسه را بگذرانید بسیار طاقتفرسا خواهد بود. خوشبختانه، روش بهتری برای اینکار وجود دارد.
ابزار System Configuration که در ویندوز وجود دارد به شما این امکان را میدهد تا گزینه “Safe boot” را فعال کنید. این گزینه ویندوز را وادار میکند تا هر بار که شما کامپیوترتان را restart میکنید با Safe Mode بوت شود. برای اینکه مجدداً ویندوز به حالت عادی بوت شود، باید به System Configuration tool بازگشته و گزینه “Safe Boot” را غیرفعال کنید.

شما حتی میتوانید نوع Safe Modeای را که میخواهید ویندوز با آن شروع شود را انتخاب کنید:
Minimal: حالت Safe mode عادی
Alternate Shell: نوعی از Safe Mode که تنها با Command Prompt کار میکند
Active Directory repair: تنها برای تعمیر سرور اکتیو دایرکتوری کاربرد دارد
Network: نوعی از Safe Mode که از شبکه پشتیبانی میکند
این روش جایگزین در هنگام نیاز یک روش عالی برای بوت شدن با حالت Safe Mode به صورت مکرر را فراهم میکند، اما همچنین ممکن است به نظر شما این روش نسبت به روشهای دیگری که مورد بررسی قرار دادیم سریع تر شما را به Safe Mode برساند حتی اگر تنها یکبار نیاز داشته باشید به این محیط وارد شوید.
منبع: How-to Geek